Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Heini Rinne, 38 v., ja työskentelen määräaikaisesti kirjastovirkailijana Helsingin kaupunginkirjastossa Malmilla. Tällä hetkellä olen muutaman kuukauden vaihdossa Oulunkylän kirjastossa.
Millainen työnkuvasi on?
Työnkuvaan kuuluu asiakaspalvelu palvelutiskillä, asiakkaiden opastaminen kirjaston käytössä, tiedonhaku ja kokoelman hoito, jotka ovat näkyvimpiä kirjastotyön osa-alueita. Lisäksi olen oman kirjastoni ekotukihenkilö eli tehtäväni on tiedottaa työpaikallani mm. ekologisista työtavoista. Kuulun myös monikulttuurisuustyöryhmään (Monir), jonka tehtävänä on kehittää maahanmuuttajien kirjastopalveluja.
Millainen koulutus sinulla on?
Valmistuin Keravan ammattiopistosta informaatio- ja kirjastopalvelujen koulutusohjelmassa merkonomiksi vuonna 2007. Lisäksi minulla on kuvataiteen maisterin tutkinto.
Miten pian työllistyit valmistumisen jälkeen?
Pari päivää valmistumisen jälkeen aloitin Helsingin kaupungin kesätyöntekijänä Malmin kirjastossa ja sillä tiellä olen vieläkin.
Miten päädyit kirjastoalalle?
Olin monta vuotta osa-aikaisena vammaisavustajana ja samalla harjoitin taiteilijan ammattiani, kunnes tuntui että haluan toisenlaisia haasteita. Ystäväni kertoi Keravalla olevasta koulutusohjelmasta ja kiinnostuin, koska olen aina ollut ahkera kirjaston käyttäjä ja kova lukemaan.
Mikä mielestäsi on parasta työssäsi?
Monipuolisuus ja vaihtelevuus, mahdollisuus kehittää itseään ja osaamistaan. Ja asiakkaat tietysti ovat kirjaston suola.
Mikä opinnoissasi oli mielestäsi erityisen hyödyllistä työelämän kannalta?
Tietokoneen käyttötaito on varmasti ollut kaikkein hyödyllisin. Opiskelun alussa osasin juuri ja juuri käyttää sähköpostia (kirjastossa opittu muuten) ja yksi syy opiskelun aloittamiselle oli, että halusin laajentaa mahdollisuuksiani työmarkkinoilla.
Mitä sinun mielestäsi kirjaston tulisi tehdä saavuttaakseen uusia asiakkaita, erityisesti nuoria, vuonna 2011?
En osaa sanoa, mitä yhden vuoden aikana voisi tehdä, mutta (tulevaisuudessa) kirjastorakennukset tulisi suunnitella ensisijaisesti ihmisille eikä kokoelmille eli rakentamalla erilaisia tiloja erilaisten asiakasryhmien erilaisiin tarpeisiin. Nuoria tuntuu kiinnostavan erityisesti pelaaminen ja kavereiden kanssa hengailu. Pelikoneet ja sopiva ajanviettotila varmasti vetävät nuoria paikalle. Siinä missä nuoret kaipaavat omaa tilaa, missä seurustella kavereiden kanssa porukassa, vanhempi väestö etsii rauhallista soppea lukemiseen ja opiskeluun. Pienet lapset, alle kymmenvuotiaat, tarvitsevat peuhu/leikkinurkkaa. Yhdessä ainoassa avonaisessa tilassa tällainen on mahdoton yhtälö.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti